Skip to main content

Maak uw website privacyproof voor CDPA-naleving

Implementeer al uw CDPA-nalevingsvereisten onder één dak! Geef een afmeldingskennisgeving weer en zorg voor privacyverklaringen voor waterdichte naleving.

Word CDPA-conform

14 dagen gratis proberen Op elk moment annuleren

De #1 cookie-toestemmingsoplossing, vertrouwd door 1.4 miljoen+ websites

Brand logos of global companies that are CookieYes customers.
Forbes
Decathlon
Dominos
Heineken
Toyota
Renault
KFC

De Virginia Consumer Data Protection Act (CDPA) is een privacywet die van toepassing is op bedrijven die persoonlijke gegevens van inwoners van Virginia verwerken. De CDPA regelt hoe bedrijven persoonlijke gegevens van consumenten verwerken en geeft hen rechten over hun gegevens. De Virginia CDPA is op 1 januari 2023 in werking getreden.

CDPA-nalevingschecklist voor websites

  • Bied afmeldingsmogelijkheid voor de verkoop van persoonsgegevens, gerichte reclame en profilering
  • Neem een actueel en toegankelijk privacybeleid en cookiebeleid op
  • Beperkt het verzamelen van gegevens tot relevante gegevens en legitieme doeleinden

Prepare for CDPA Compliance with CookieYes

Implementeer een afmeldingskennisgeving

Onder de CDPA moeten bedrijven, wanneer ze persoonsgegevens verkopen of gebruiken voor gerichte reclame (inclusief het gebruik van cookies van derden) of profilering, deze informatie op een duidelijke en opvallende manier bekendmaken en consumenten informeren hoe ze zich kunnen afmelden.

Met CookieYes kunt u

  • Uw website scannen op cookies met behulp van een database met meer dan 100.000 cookies
  • Geef een toegankelijke en gebruiksvriendelijke afmeldingskennisgeving weer op uw website
  • Richt afmeldingskennisgeving op alleen bezoekers uit de VS

Toestemmingsbeheer automatiseren

Om het recht van gebruikers op afmelding onder CDPA te respecteren, is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat websites cookies van derden alleen plaatsen op basis van de toestemmingsvoorkeuren van gebruikers en zorgen voor voortdurende naleving.

Met CookieYes kunt u

  • Selecteer cookiecategorieën die moeten worden geblokkeerd wanneer de gebruiker zich afmeldt
  • Het scannen van cookies plannen voor actuele informatie over cookies
  • Toestemmingslogboeken vastleggen als bewijs van toestemming tijdens audits

Een privacybeleid opstellen dat voldoet aan de regels

Onder de CDPA moeten bedrijven een toegankelijk en duidelijk privacybeleid implementeren met informatie over de verzamelde gegevens, het doel van de verzameling, hoe gebruikersrechten kunnen worden uitgeoefend en meer.

Met CookieYes kunt u

  • Gebruik onze kant-en-klare, wettelijk conforme beleidssjablonen
  • Genereer uw privacybeleid en cookiebeleid in enkele minuten
  • Kopieer gewoon de juridische beleidsregels naar uw website

Met gemak naleving van wet- en regelgeving bereiken
met onze no-code cookietoestemmingsoplossing

Word CDPA-conform

14 dagen gratis proberen Op elk moment annuleren

Kom meer te weten en zet de eerste stap
richting naleving

Wat is CDPA?

De Consumer Data Protection Act (CDPA) is een gegevensbeschermingswet uit Virginia, Verenigde Staten. De CDPA van Virginia legt verplichtingen op aan bedrijven voor het verwerken van persoonsgegevens en kent rechten toe aan personen met betrekking tot hun persoonsgegevens.

De CDPA werd aangenomen op 2 maart 2022 en de handhaving begon op 1 januari 2023. Virginia is na Californië de tweede Amerikaanse staat die officieel een uitgebreide privacywetgeving voor consumenten heeft aangenomen.

Op wie is de CDPA van toepassing?

De CDPA is van toepassing op bedrijven met winstoogmerk die zaken doen in Virginia of hun goederen en diensten aanbieden aan inwoners van Virginia en die ofwel

  • De persoonsgegevens van ten minste 100.000 consumenten per jaar beheren of verwerken of
  • De persoonsgegevens van minstens 25.000 consumenten beheert of verwerkt en minstens 50% van zijn bruto-inkomsten uit de verkoop van persoonsgegevens haalt.

De CDPA is niet van toepassing op bepaalde overheidsinstellingen, non-profitorganisaties, instellingen voor hoger onderwijs, financiële instellingen die vallen onder de GBLA, gedekte entiteiten of business associates die vallen onder HIPAA en HITECH.

Wat zijn de consumentenrechten in de CDPA?

Recht op toegang

Het recht om te bevestigen of een voor de verwerking verantwoordelijke persoonsgegevens van de consument verwerkt en om toegang te krijgen tot de persoonsgegevens.

Recht op afmelding

Het recht om zich af te melden van de verwerking van persoonsgegevens voor (i) gerichte reclame; (ii) verkoop van persoonsgegevens, of (iii) profilering.

Recht op correctie

Het recht om te vragen persoonsgegevens over hen te corrigeren, bij te werken of aan te vullen.

Recht om te verwijderen

Het recht om persoonlijke informatie die een bedrijf van hen heeft verzameld te verwijderen.

Recht op gegevensoverdraagbaarheid

Het recht om een kopie van hun persoonsgegevens te verkrijgen in een draagbaar en gemakkelijk bruikbaar formaat en deze over te dragen aan een andere voor de verwerking verantwoordelijke.

Wat is de straf voor niet-naleving?

Bedrijven kunnen civielrechtelijke boetes krijgen tot $7500 voor elke overtreding, inclusief advocaatkosten. Bedrijven krijgen 30 dagen de tijd om overtredingen te corrigeren voordat de Attorney General van Virginia actie onderneemt.

De CDPA van Virginia biedt ook de mogelijkheid om juridische kosten en onderzoekskosten terug te vorderen en overtredingen zijn niet beperkt tot “opzettelijke overtredingen”. In tegenstelling tot de CCPA in Californië sluit de wet een privaatrechtelijk vorderingsrecht expliciet uit.

FAQ over CDPA-naleving

De Virginia Consumer Data Protection Act (CDPA) is een privacywet die de gegevensverwerking in de staat Virginia regelt. Deze werd ondertekend op maart 2021 en trad in werking op januari 2023.  Hiermee is Virginia de tweede Amerikaanse staat die een privacywet voor consumenten invoert, in navolging van Californië. De CDPA van Virginia bouwt voort op de kaders van de CCPA van Californië en de AVG van de Europese Unie.

De CDPA definieert persoonsgegevens ruim als alle informatie die gekoppeld is of redelijkerwijs gekoppeld kan worden aan een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Gegevens die beschikbaar zijn in het publieke domein en geanonimiseerde gegevens vallen niet onder de definitie van persoonsgegevens. Persoonsgegevens kunnen dus identificatoren zijn zoals naam, identificatienummer, IP-adressen, biometrische informatie of kenmerken zoals ras, afkomst, godsdienst, leeftijd, geslacht, seksuele geaardheid, geslacht, medische toestand enz.


De CDPA beschermt een “gevoelige” categorie persoonsgegevens. Dit omvat gegevens waaruit de raciale of etnische afkomst, de godsdienstige overtuiging, de diagnose van de geestelijke of lichamelijke gezondheid, de seksuele geaardheid of de staatsburgerschaps- of immigratiestatus blijkt, genetische of biometrische gegevens om een natuurlijke persoon op unieke wijze te identificeren en persoonsgegevens die zijn verzameld van minderjarigen of nauwkeurige geolocatiegegevens.

De Virginia Attorney General is de exclusieve regelgevende instantie om de CDPA af te dwingen en heeft de bevoegdheid om een civiele boete op te leggen van maximaal $7.500 per overtreding.

De Virginia CDPA heeft veel overeenkomsten met de California Consumer Privacy Act (CCPA). Ondanks de overeenkomsten, zijn er belangrijke verschillen in toepassingsgebied en handhaving. Enkele opmerkelijke verschillen zijn:

  • CCPA beschouwt inkomsten als een basis voor de toepasbaarheid, terwijl CDPA van toepassing is als een bedrijf ten minste 100.000 persoonsgegevens van consumenten beheert of verwerkt.
  • In tegenstelling tot de CCPA kent de CDPA geen voorziening voor een particuliere vordering wegens niet-naleving.  
  • De CDPA geeft gebruikers het recht om zich af te melden voor het verkopen van persoonsgegevens door bedrijven. De CDPA breidt het toepassingsgebied uit tot gerichte reclame en gebruikersprofielen.

Hier zijn enkele links die u kunt raadplegen voor aanvullende informatie:

Voldoe binnen enkele minuten aan CDPA

Stel in 3 eenvoudige stappen een afmeldingsbanner in en automatiseer uw naleving.

Word CDPA-conform

14 dagen gratis proberen Op elk moment annuleren